Mic glosar de termeni wuxia și xianxia - by FeiLong_Lover

Acest glosar vine în întâmpinarea iubitorilor ș iubitoarelor de seriale wuxia, xianxia și istorice chinezești, în speranța de a clarifica o parte din termenii și conceptele care pot apărea.

Wuxia: „eroi ai artelor marțiale” este unul dintre cele mai vechi genuri literare chinezești. Poveștile se concentrează pe eroi nobili și lupta lor împotriva răului și nedreptății. Eroii principali sunt adeseori artiști marțiali, călugări sau rebeli care trăiesc departe de clasa conducătoare, portretizată adesea drept inutilă și coruptă. Acești paria sociali (din proprie alegere sau nu) soluționează disputele în modul lor, respectând propriile valori morale. Focusul este pe probleme lumești (conflicte politice, avansarea propriului cod de valori morale și simț al dreptății). Elementele magice și supranaturale apar foarte rar.

Xianxia: „eroi nemuritori” este un gen legat de wuxia, dar în care accentul e plasat mai degrabă pe supranatural. Scopul personajelor este adesea de a deveni mai puternice, dorind să-și prelungească viața și/sau să atingă nemurirea. Poveștile au adeseori valori taoiste, iar cultivarea și căutarea nemuririi sunt o necesitate a genului și centrul poveștii.

Cultivator: În xianxia (și uneori în wuxia) persoanele care practică artele marțiale sau mistice pentru a deveni mai puternice și a-și prelungi viața. Verbul folosit pentru proces este „a cultiva”.

Nemuritor: În xianxia (și uneori în wuxia) persoanele au atins stadiul nemuririi prin „cultivare”.

Ascensiune sau apoteoză: Procesul prin care o persoană născută muritor, ce a atins pragul nemuririi prin cultivare, se transformă într-o zeitate.

Calamitate divină: În unele cazuri, pentru a ascende, o persoană trebuie să treacă printr-o calamitate divină, o încercare care indică că aceasta are potențialul necesar de a deveni o zeitate.

Webnovels: genul de „romane online” sau „nuvele online” a apărut odată cu evoluția internetului, preluând tipul de publicare a romanului-foileton în mediul digital. Site-urile care găzduiesc webnovels sunt adeseori considerate un mediu pentru autori indie și amatori. Multe dintre romanele, serialele, animațiile și nuvelele grafice din China sunt adaptări după webnovels populare.

Danmei: „indulgență în frumusețe” este un stil literar chinezesc unde accentul se pune pe povești de iubire și atracție între bărbați. Este echivalentul genului BL (Boys Love) din Japonia. Majoritatea poveștilor sunt scrise de către femei, pentru femei.

Qi (chi): Energia interioară regăsită în ființele vii. În romanele xianxia si wuxia, energia qi poate fi transferat de la o persoană la alta prin contact fizic și poate fi folosită pentru a vindeca, dacă donatorul este instruit în arta vindecării. Circularea qi-ului este ciclul metabolic prin care qi este circulat în corp, prin meridiane si polarități (dantiane), purificând și rafinând energia qi.

Qinggong: Abilitatea de a-ți ușura trupul și a te mișca cu mare agilitate și rapiditate. Practicanții cu mari abilități marțiale folosesc tehnica pentru a fugi pe apă, a fugi pe coroanele copacilor sau chiar a plana prin aer.

Alchimia interioară (Neidan): un termen folosit adesea ca sinonim cu Qigong, este arta și știința taoistă de a aduna, stoca și circula energiile corpului uman. Corpul nostru uman devine un laborator în care Trei comori (Jing, Qi și Shen) sunt cultivate. Aceasta este folosită în scopul îmbunătățirii sănătății fizice, emoționale și mintale și, în cele din urmă, a fuziona cu Tao (adică a deveni un nemuritor).

Cele Trei Comori: Fiecare dintre cele Trei Comori folosite în practica alchimiei interioare este asociată cu o anumită locație fizică/energetică:

 • Jing (energia reproductivă sau esența) își are locul în dantianul inferior (și zona muntoasă zăpadă).
 • Qi (energia vieții) își are casa în dantianul mijlociu.
 • Shen (energia spirituală sau spiritul) își are casa în dantianul superior.

Dantian (polaritate): Corpul uman are două polarități:

 • Shang Dantian sau dantianul superior se află localizat în sistemul limbic, între urechi, în centrul creierului. Unii practicanţi de qigong consideră că dantianul superior este rezidenţa spiritului şi a adevăratului sine.
 • Xia Dantian sau dantianul inferior se află în regiunea abdominală și este bateria întregului corp. Structura abdomenului permite depozitarea qi-ului până la nivele extrem de mari, de unde poate aproviziona întregul corp.

În afară de acestea avem Zhong Dantian, aflată în zona plexului solar.

Xia şi Shang Dantian comunică prin coloana vertebrală deoarece aceasta conține un material bun conductor pentru qi. Aceasta permite ca, deși avem doi centri, aceștia să funcționeze ca un tot unitar.

Meridianele: canalele prin care qi curge, pentru a hrăni și a energiza corpul uman. Ele există în corpul subtil, dar pot avea o corespondență cu sistemul nervos fizic. În mod colectiv, meridianele formează matricea în care funcționează corpul fizic. Ele acționează, de asemenea, ca o rețea de comunicare între corpurile fizice și cele mai subtile energetice. Există douăsprezece meridiane principale, fiecare asociat cu un anumit element și cu medicina chineză sistem de organe . De obicei, sunt enumerate în perechi Yin Yang:

 • plămân (braț-yin) și intestin gros (braț-yang) = element metal
 • stomac (picior-yang) și splină (picior-yin) = Element pământ
 • inima (braț-yin) și intestinul subțire (braț-yang) = Element foc
 • vezica urinară (picior-yang) și rinichi (picior-yin) = Element apă
 • pericard (braț-yin) și trei focare (braț-yang) = Element foc
 • vezica biliară (picior-yang) și ficat (picior-yin) = Element lemn

Alături de cele douăsprezece meridiane principale, există ceea ce se numește Opt meridiane extraordinare: meridianele Du, Ren, Dai, Chong, Yin Chiao, Yang Chiao, Yin Wei și Yang Wei. Numite și „meridiane miraculoase”, în arta acupuncturii se consideră că acestea sunt capabile de a crea efecte terapeutice atunci când toate celelalte tehnici au eșuat. În plus, sunt considerate a fi cele mai importante puncte psihice din organism.

Jianghu: Tradus ad literam „râuri și lacuri”, termenul are drept sens figurativ lumea artelor marțiale. O parte a societății ce cuprinde persoanele ce practică artele marțiale, bandiți, hoți, cerșetori, prostituate, negustori, artiști și oricine altcineva care operează în afara regulilor societății tradiționale.

Numele de curtoazie (în chineză, sau biǎozì) este un nume acordat la maturitate pe lângă numele dat la momentul nașterii. Utilizat în primul rând pentru nume masculine, reprezintă un semn al intrării în vârstă adultă și un semn de respect. Acesta poate fi atribuit de părinți, învățători sau maeștri de arte marțiale, sau ales de persoana însuși.

Tradiția utilizării numelor de curtoazie a dispărut după intrarea in perioada comunistă a Chinei, dar este adeseori întâlnită în serialele wuxia și xianxia, mai ales la personajele din clasa feudală.

Pseudonimul (în chineză, hao sau lo hào) este adoptat de către persoana respectivă, sau acordat în funcție de atributele sau realizările sale. Acesta poate reflecta, printre altele, locul nașterii, locul de reședință, un citat celebru, o ispravă a persoanei respective. Pseudonimul este utilizat de obicei drept un mod de a se adresa artiștilor, dregătorilor sau eroilor marțiali.

A- (Ah-): Adăugată la nume, particula exprimă afecțiune. Ex. A-Xu.

-Er: Diminutiv în exprimarea colocvială folosit pentru nume monosilabice sau pentru o silabă dintr-un nume cu 2 silabe. Ex. Wang-er.

Lao: Diminutiv în exprimarea colocvială cu înțelesul de „bătrâne”, folosit în fața numelui pentru un bărbat pe care îl cunoști foarte bine sau de foarte multă vreme. Ex. Lao Wen.

Xiao: Folosit ca și prefix, indică un servitor sau subordonat. Ex. Xiao Wu.

Xiong: Mod formal de a te adresa unui frate sau prieten mai în vârstă. Folosit de obicei drept titlu onorific.

Ge: Mod informal de a te adresa unui frate sau prieten mai în vârstă, folosit de obicei de cineva mai tânăr sau cu un statut social mai mic. Forma „gege” poate fi folosită uneori și pentru a flirta.

Di (informal, didi): Frate sau un prieten mai tânăr. Poate fi folosit de sine stătător, sau alături de nume.

Jie (informal, jiejie): Soră sau o prietenă mai în vârstă. Poate fi folosit de sine stătător, sau alături de nume.

Mei (informal, meimei): Soră sau o prietenă mai tânără. Poate fi folosit de sine stătător, sau alături de nume.

Shufu: Mod formal de a te adresa unui unchi (biologic, din partea tatălui).

Shushu: Mod informal de a te adresa unui unchi (biologic, din partea tatălui).

De obicei, dacă mai multe persoane din aceeași categorie sunt prezente (frați, unchi, mătuși etc.), li se atribuie un număr în ordinea nașterii, începând cu cea mai în vârstă drept prima. Numerele sunt folosite pentru a diferența o persoană de cealaltă. Ex: da-ge (primul frate), er-ge (al doilea frate), er-di (al doilea frate mai tânăr), san-di (cel mai tânăr frate) etc.

Sectă: Persoanele care urmează aceeași școală de arte marțiale sunt grupate într-o sectă. Membrii sectei nu sunt neapărat rude de sânge, dar toți urmează învățăturile sectei respective și aderă la setul ei de reguli.

Sectă demonică: O sectă care nu aderă neapărat la învățăturile taoiste pentru a cultiva, ci folosește alte metode considerate „neortodoxe”.

Banda Cerșetorilor sau Clanul Cerșetorilor: o școală de arte marțiale fictivă care apare adeseori în romane și seriale wuxia. Compusă în mare parte din cerșetori, poate avea drept membri și persoane cu alte ocupații. Membrii aderă la un cod strict și respectă rangurile și ierarhiile sociale. Are o rețea de comunicare extinsă, iar membrii săi sunt cunoscuți pentru capacitatea de a aduna informații.

Gongzi: Tânărul stăpân al unui clan sau al unei familii înstărite.

-Qianbei: Sufix ce denotă respect folosit pentru o persoană mai în vârstă, cu mai multă experiență, și/sau mai talentată într-o anumită disciplină. De obicei, nu se folosește pentru rudele de sânge.

-Jun: Sufix cu înțelesul de „lord, nobil”

-Zun: Sufix cu înțelesul de „lord, nobil”, denotând mai mult respect decât ”-jun”

Daoren: Apelativ folosit pentru „cultivator”.

Daozhang: Un mod mai formal de a te adresa unui cultivator. Poate fi folosit ca titlu, sau ca sufix după numele persoanei.

Sanren: Folosit pentru cultivatorii sau nemuritorii care nu aparțin unei secte sau unui clan.

Shizun (informal, shifu): Învățătorul/maestrul sectei marțiale din care face parte vorbitorul.

Shixiong: Discipol al aceleiași secte, mai în vârstă sau care s-a alăturat înaintea vorbitorului.

Shidi: Discipol al aceleiași secte, mai tânăr sau care s-a alăturat după vorbitor.

Shishu: „Unchi marțial”. Discipol din generația anterioară, mai tânăr decât maestrul sau care s-a alăturat după acesta.

Shijie: Discipolă a aceleiași secte, mai tânără sau care s-a alăturat după vorbitor

Shimei: Discipolă a aceleiași secte, mai în vârstă sau care s-a alăturat înaintea vorbitorului.

Zhiji: Sufletul pereche, persoana care te cunoaște cel mai bine, un suflet înrudit cu care ai putea să-ți petreci tot restul vieții. În limba chineză, termenul nu are neapărat o conotație romantică, dar aceasta este insinuată în genul danmei.

 

 

 

 

 

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *